04 ožujka, 2009

petak 6. 03. 2009.

16.00 atrij Art kina Croatia
Saša Vojković, profesorica na Odsjeku za kultralne studije u Rijeci te kamen temeljac diplomskog studija mediologije, govoriti će o ženama na filmu te ženama u samom procesu filmske proizvodnje u svojem, već naširoko poznatom principu multimedijalnog predavanja.

Saša Vojković je diplomirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, magistrirala filmske studije na Amsterdamskom sveučilištu, a postdoktorat 'odradila' na Odsjeku humanističkih znanosti Hongkonškog sveučilišta.

17.00 (atrij Art kina Croatia)
Slavica Jakobović Fribec književna je kritičarka i jedna od osnivačica Dana Marije Jurić Zagorke. Povodom projekcije filma „Zagorka“ održat će predavanje o liku Zagorke oslanjajući se na „Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ čija je autorica. Marija Jurić Zagorka jedinstvena je povijesna osoba o kojoj javnost nije dovoljno upućena. Istraživanja Slavice Jakobović Fribec velik su korak u upoznavanju njezinih dostignuća i važnosti.


18.00 dvorana Art kina Croatia
Dokumentarno-igrani film Zagorka temelji se na biografiji Marije Jurić Zagorke, najčitanije hrvatske književnice svojeg doba, kroničarke grada Zagreba, prve žene novinarke jugoistočne Europe i jedne od najangažiranijih boraca za ženska prava.

Zagorka
2008., trajanje: 87 minuta.
Scenaristica i redateljica: Biljana Čakić Veselič
produkcija: Fade In, HRT, Zagreb film


Nema komentara:

Objavi komentar